033 33 202 33 info@hetseminarie.nl

Colleges “Oud Geleerd Jong Gedaan” gaan van start

Het Seminarie werkt samen met Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan. Deze Stichting biedt interactieve en toegankelijke colleges voor senioren in groepsverband. De colleges worden gegeven door studenten over hun eigen vakgebied; zij worden daarin begeleid door de Stichting op zowel inhoudelijk gebied als in het inspelen op de groep waar zij hun kennis aan willen overdragen.

Op 23 oktober a.s. starten we met de eerste collegereeks die toegankelijk is voor bewoners van het Seminarie en bezoekers van de Buurtkamer.

Het stedelijk leven in de 19e eeuw

Door Eline Alberts

Oud Geleerd Jong Gedaan presenteert een collegereeks cultuur-, architectuur- en kunstgeschiedenis, toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Deze reeks bestaat uit vier opzichzelfstaande colleges die u mee terug nemen naar leven in de snel groeiende steden van de 19e eeuw. Een eeuw vol veranderingen.

In het eerste college, ‘De opkomst van het mensen kijken’, nemen we een kijkje in het Parijs van de 19e eeuw en de figuren die daar op de boulevards rondliepen. Wat was een flâneur? Hoe gingen mensen om met vreemdelingen? Kunnen stereotypen positief zijn…?

Tijdens het tweede college, ‘De vrouw in de stad’, nemen we het leven van de vrouw in de grote stad onder de loep. Wat waren de taken van een goede huisvrouw en hoe veranderde dit? Vervolgens zullen we door uitstapjes naar warenhuizen en de opera zien hoe belangrijk het was ‘gezien te worden’.

Het derde college genaamd ‘Stedelijke problemen in de 19e eeuw’, richt zich op de problematiek in deze grote steden. Wat gebeurt er als massa’s mensen ineens dicht op elkaar wonen? Hoe reageerden mensen op achterbuurten? Maar vooral, hoe losten autoriteiten dit op? Huisnummers, sociale controle en stedenbouw spelen hierin een belangrijke rol. Net als het sprookjesachtige park Parc des Buttes-Chaumont in Parijs.

In het laatste college, ‘Stadsvermaak’, bespreken we verschillende locaties waar mensen de drukke stad even konden ontvluchten. Wat gebeurde er allemaal tijdens een Londense wereldtentoonstelling? Wanneer ontstonden de eerste dierentuinen en musea? Keek men vooral naar de objecten, of eigenlijk meer naar elkaar? Met andere woorden, hoe gingen mensen om met de drukke 19e eeuwse stad ?

Wilt u de colleges volgen ? Meld u zich dan hieronder aan.

Spring naar toolbar