033 33 202 33 info@hetseminarie.nl

De eenakters van Tsjechov op Festival Spoffin

Dit jaar doet Het Seminarie voor het eerst mee aan Festival Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater dat zich sinds 2010 jaarlijks in het laatste weekeinde van augustus afspeelt in de Amersfoortse binnenstad. Onze binnentuin vormt het decor voor de tragikomische eenakters van Tsjechov (1860-1904), ten tonele gebracht door de van oorsprong Amersfoortse acteur en regisseur Jori Hermsen.

Karakteristiek aan de eenakters is het hoge tempo. De personages hebben een duidelijk doel voor ogen en zijn standvastig. Op Spoffin 2018 zal naast de reprise van “Over de Schadelijkheid van tabak” een jonge, frisse versie van “De Beer” in première gaan. Het jonge talent Brian Verhagen zal in deze nieuwe reeks naast Jessica Zeylmaker, Jori Hermsen en Martijn van der Veen spelen.

Emotioneel, onhandig, stuntelend, twijfelend. De personages van de Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904) zijn net echte mensen. Hoewel zijn toneelstukken zich afspelen op het Russische platteland van de 19de eeuw, zijn ze door dat tijdloze getob nog steeds heel herkenbaar.

Tsjechov 2017, Jori Hermsen Producties, Amsterdam, fotografie: Mascha Hendriks

Weduwe Popova is ontroostbaar. Ze besluit levenslang te rouwen en wil haar overleden man bewijzen dat ze een beter mens is dan hij. Popova spreekt alleen nog met huisknecht Loeka en wil ook zeker niets te maken hebben met schuldeiser Smirnov, die geld bij haar komt opeisen. Ze probeert hem zo snel mogelijk de deur uit te werken. Dood of levend, dat maakt haar niet uit. Smirnov raakt onder indruk van Popova’s standvastig, ondanks zijn woede om haar weerstand, en peinst er niet over te vertrekken tot de laatste cent is betaald.

Tsjechov 2017, Jori Hermsen Producties, Amsterdam, fotografie: Mascha Hendriks

In ‘Over de schadelijkheid van tabak’ geeft Iwan Iwanovitsj Njoechin op aandringen van zijn vrouw een lezing over de schadelijkheid van tabak, alhoewel hij zelf een roker is. Veel verder dan de eerste zin komt hij niet, zijn lezing ontaardt in een hemeltergende klaagzang over zijn leven en huwelijk. Maar dan blijkt ineens vrouwlief in de coulissen te staan.

Speeltijden De Beer:

Vrijdag 24 augustus

 

Zaterdag 25 augustus

 

Zondag 26 augustus

 

18.00 uur
19.30 uur

14.00 uur
16.00 uur
19.00 uur

14.00 uur
15.00 uur
16.30 uur

Speeltijden Tabak:

Vrijdag 24 augustus

 

Zaterdag 25 augustus

 

Zondag 26 augustus

 

18.45 uur
20.15 uur

14.45 uur
16.45 uur
19.45 uur
 

17.15 uur

Met De Beer brengt Jori Hermsen opnieuw een eenakter van Tsjechov. Vorig jaar stond hij voor het eerst onder Jori Hermsen Producties met professionele spelers op een theaterfestival en ging tijdens Spoffin Het Huwelijksaanzoek en De schadelijkheid van Tabak in première. Hermsen wil in totaal acht eenakters van Tsjechov op bijzondere buitenlocaties brengen.

 

Tekst: Anton Tsjechov
Producent: Jori Hermsen Producties
Spel: Martijn van der Veen, Jessica Zeylmaker, Jori Hermsen en Brian Verhagen.
Eindregie: Jori Hermsen (De Beer),  Jessica Zeylmaker (Tabak)

Wilt u een voorstelling bijwonen?

U kunt kaarten bestellen via de site van Spoffin, klik op onderstaande button:

Spring naar toolbar