033 33 202 33 info@hetseminarie.nl
Blog - Zorgresidence Het Seminarie - Amersfoort

Japanse delegatie in de leer bij Het Seminarie

Een Japanse zorgdelegatie bracht op zaterdagmiddag 16 september jl. een bezoek aan Zorgresidence Het Seminarie aan de Muurhuizen.

In de wooneetkeuken zit een handvol Japanse artsen en verpleegkundigen aan koffie met appelgebak. Jan-Willem Aalderink, ondernemer en medeoprichter van Het Seminarie, een particulier verzorgingshuis met twintig appartementen, houdt een inleidend praatje. Hij spreekt over de historie van het gebouw en over de zorg die hier nu geleverd wordt. De Japanse gasten hebben een notitieboekje bij zich en schrijven ijverig mee.

Ze zijn hier om te leren over de Nederlandse zorg, die in Japan hoog staat aangeschreven. ,,In Japan bekijken we zorg vooral op een medische manier. Onze ouderen wonen vaak langdurig in ziekenhuizen of verpleeghuizen. Ik wil leren hoe we mensen op een prettige manier in hun eigen omgeving kunnen laten wonen”, zegt verpleegkundige Daiki Nitta.

Logeren

Twee Japanse artsen in opleiding blijven twee nachtjes logeren in Het Seminarie. Ze gaan ook meewerken. Aalderink heet hen van harte welkom. Het tweetal buigt vervolgens dankbaar het hoofd. ,,Ik hoop de komende dagen te leren hoe het dagelijks leven voor een oudere in Nederland is”, zegt Keita Uemura – een van hen.

Het Seminarie trekt de laatste jaren de aandacht uit binnen- en buitenland. Enkele maanden geleden was er een regeringsdelegatie uit Japan en twee weken geleden iemand uit de Israëlische stad Haifa die daar plannen had voor een zorgresidentie en inspiratie kwam opdoen. ,,Wat mensen interesseert is de kleinschaligheid, de ligging midden in de stad en het kostenplaatje”, zegt Aalderink. ,,Voor een verblijf in sommige particuliere verzorgingshuizen betaal je 5.000 euro per maand. Bij ons ligt de prijs tussen de 2.000 en de 2.500 euro. Hier zitten niet alleen maar vermogende ouderen.”

Een Japanse tolk die in Amersfoort woont, wees de delegatie op Het Seminarie als een bijzonder voorbeeld van Nederlandse zorg. Vandaar hun komst. De Japanse delegatie doet niet alleen het Seminarie aan, maar bezocht eerder ook al Kinderhospice Binnenveld in Barneveld, een gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, verloskundigenpraktijk en een zorgboerderij. De gasten worden – verspreid in twee groepen – rondgeleid door het verzorgingshuis. Ze kijken hun ogen uit. Aalderink toont de appartementen van enkele bewoners en wijst om zich heen, naar de wand met schilderijen en naar de meubels. ,,De mensen die hier wonen, mogen hun eigen spullen meenemen uit het huis waar ze eerst woonden. Zo behouden ze hun herinneringen”, zegt hij. ,,Ik word binnenkort 97, dus dan heb je veel herinneringen”, zegt mevrouw Verhey. De gasten knikken instemmend.

Aalderink troont zijn groep mee naar het volgende appartement. ,,Zo meteen komt de tweede groep Japanners bij u op bezoek”, zegt hij tegen mevrouw Verhey. ,,Geen probleem, laat ze maar komen”, antwoordt ze.

Bron: Johan Hardeman, Amersfoortse Courant 18 september 2017

Foto’s:  Saskia Berdenis

Voor het originele artikel online, klik hier.

Spring naar toolbar